TANITIM KATALOĞUMUZ

Katalog.pdf

Broşürümüzü buradan indirebilirsiniz.

E-BÜLTEN

Kampanyalarımız hakkında bilgi sahibi olmak için e-bültene kayıt olabilirsiniz.

Geçici İhracat

Geçici İhracat

Geçici ihracat, bir ürünün veya malın ulaştığı ülke içinde geçici olarak kalmasını ve daha sonra hiçbir değişiklik yapılmadan Türkiye'ye getirilmesini sağlayan gümrük uygulamalarını ifade eder.

Türkiye’den diğer ülkelere Geçici İhracat çerçevesinde ihraç edilebilecek ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Geçici ihracat kapsamındaki bu ürünler; Ticari amaca sahip olmayan materyaller, araçlar, ticari ve finansal kiralama çerçevesindeki mallar, fuarlarda kullanılan mallar ve Sinema, TV sektöründe kullanılan materyallerdir. Burada sıralanan ve sıralanmayan tüm geçici ihracat kapsamında değerlendirilen malların ihraç edilmesi ve geri getirilmesi belirli koşullar ve kurallar dahilinde yapılabilmektedir.

Bunlar ticari sayılmayan mallar, vasıtalar, sinema-televizyon filmi ve ses bantları, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamındaki ürünler, ticari kiralama özelindeki mallar, finansal kiralama içeren mallar ile sergi ve fuar ürünleri olarak özetlenebilir. Her ürünün yurtdışına yollanması ve iade edilmesinin çeşitli şartları vardır.

Geçici İhracat Hangi Ürünleri Kapsar?

  • Geçici ihracatta ticari sayılmayan ürünlerde iade zamanı üç sene olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla ürünün 3 sene içerisinde değiştirilmeden iade edilmesi gerekmektedir. Gerektiğinde, örneğin savaş ve doğal afet vb. koşullarda bu zaman arttırılabilir. Bu amaçla yetkililerle iletişime geçilerek geçici ihracat işleminin uzatılması istenebilir.
  • Aynı durum araçlar için de geçerlidir. Türkiye'den ayrılan bir taşıtın 3 sene içerisinde iade edilmesi gerekmektedir. Fakat taşıtta bu süre zarfında hasar meydana gelebilir veya başka nedenlerle yetkililerin aracı almak zorunda kalabilir. Bunun dışında aracı kullanan kişiyle alakalı sorun yaşanabilir ya da doğal afet vb. olaylar meydana gelebilir. Bu durumların gerçekleşmesi halinde aracın Türkiye'ye ulaştırılma zamanının ertelenmesi başvurusu yapılabilir. Başvuruya ilişkin evrak düzenlenerek gümrük idaresine teslim edilir.
  • Sinema-televizyon filmi ve ses bandı ihracatı sebebiyle de gümrük idaresine başvuruda bulunulabilir.
  • Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamındaki ürünleri ithal etmek istiyorsanız Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu tarz ürünlerin Türkiye’ye iade süreleri de üç sene olarak belirlenmiştir. Ancak ithalat süresinin arttırılması gerektiğinde veya arttırmak istediğinizde Ticaret Bakanlığı’na gerekli evraklarla başvurmanız gerekmektedir.
  • Ticari ve finansal kiralama kapsamındaki ürünlerin geçici ihracatının iade zamanı da üç seneyi kapsar. Gümrük idaresince onaylanmış beyan izni ile ülkede ürünler bulundurulabilir.
  • Sergi ve fuar ürünlerinin geçici ihracatı için gümrük departmanına talep gönderilerek ürünler ülkeye alımı gerçekleştirilebilir.

Geçici İhracat İşlem Süreleri Ne Kadardır?

Geçici ihracat işlemlerinin maksimum süresi üç senedir. Fakat birtakım durumlarda, zaman dolmadan gerekli makamlara başvuruda bulunulması halinde bu zamanın fazlalaştırılması söz konusu olmaktadır. Başvurular yapılırken talep edilme sebebinin yer aldığı belgenin ve Türkçe çevirisinin gerekli yerlere iletimi sağlanmalıdır.

Geçici ihracat uygulamasına tabi malların ithalatı standart gümrük mevzuatına uygun olarak ücrete tabidir. Buna ilaveten geçici ihracat, ihracata ilişkin evrakların düzenlenmesi ve yapılması zorunlu bütün prosedürlerin tamamlanmasının ardından kesin ihracatta olabilir.

Geçici ihracat konusundaki en genel bilgileri sizlerle paylaştık. Geçici ihracat ve ihracat alanındaki bütün işlemlerinizde, sorunsuz bir süreç isterseniz, bizi hemen arayabilirsiniz. Tüm geçici ihracat süreçlerinizin denetimi ve takibini yaparak, süreçlerin maddi ve manevi sorunsuz tamamlanması adına sizlerin yanındayız. Daha detaylı bilgi edinmek ve aklınıza takılan bütün soruların çözümü için danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

TOP