TANITIM KATALOĞUMUZ
E-BÜLTEN
Kampanyalarımız hakkında bilgi sahibi olmak için e-bültene kayıt olabilirsiniz.
İthalat
İthalat, yurt içinde satmak amacıyla mal veya hizmetlerin yurt dışından bir ülkeye getirilmesi eylemini ifade eder. Bu mallar başka bir ülkede üretilen ham maddeler, bitmiş ürünler veya hizmetler olabilir. İthalat uluslararası ticarette önemli bir rol oynamakta ve küresel mal ve hizmet alışverişinin temelini oluşturmaktadır bulunmaktadır.
Küresel ticaretin sürekli gelişmesi ile uluslararası ithalat, büyüme, çeşitlilik ve rekabet avantajı arayan işletmeler için bir temel taşıdır. İthalatın inceliklerini anlamak yalnızca bir iş gerekliliği değil aynı zamanda iş hacminin kilidini açacak bir kapıdır.
Bir ürünün ülke dışından ithal edilmesi bazen karmaşık prosedürler gerektirebilmektedir. Bu nedenle uluslararası ithalat gerçekleştirirken ithalat danışmanlığı veren şirketlerden destek almak, sürecin güvenilir bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.
İthalat Türleri Nelerdir?
- Ticari Mal İthalatı: Hammaddeler, bitmiş ürünler ve tüketim malları dahil olmak üzere bir ülkeye getirilen fiziksel mallar.
- Hizmet İthalatı: Danışmanlık, yazılım veya turizm hizmetleri gibi yabancı ülkelerden satın alınan maddi olmayan ürün veya hizmetler.
Ticari Sektörde İthalatın Amaçları:
- Kaynaklara Erişim: İthalat, işletmelerin yurt içinde kolayca bulunamayan veya uygun maliyetli olmayan kaynaklara, hammaddelere veya bileşenlere erişmesine olanak tanır.
- Pazar Genişlemesi: Diğer ülkelerden ürün ithal etmek, işletmelere ürün tekliflerini çeşitlendirme ve yeni pazarlara girme fırsatı sağlar.
- Maliyet Verimliliği: Bazı durumlarda, özellikle işgücü maliyetleri ve belirli kaynakların mevcudiyeti gibi faktörler göz önüne alındığında, malları ithal etmek yurt içinde üretmekten daha uygun maliyetli olabilir.
- Teknoloji Transferi: İşletmeler teknolojik açıdan gelişmiş ülkelerden makine, ekipman veya fikri mülkiyet ithal edebildiğinden, ithalat teknoloji transferini kolaylaştırabilir.
Dış ticarette denge sağlayan iki önemli konu vardır. Bunlar; ithalat ve ihracattır. Gerçek kişiler veya tüzel kişiler tarafından yapılan ithalatlarda bazı kurallar geçerlidir. Yurt dışı alımı söz konusu olduğunda kişiler, her malı ithal edememektedir.
Bu nedenle ithalat gerçekleştirecek olan şirket, kurum ve kuruluşların gümrük mevzuat ve ticaret prosedürleri hakkında bilgi sahibi olması gerektiği gibi bu kurallarda yapılan yenilikleri de takip etmesi gerekir. Tüm gümrük ve ithalat süreçleri, tecrübe ve uzmanlık gerektiren konulardır. Süreçteki en ufak bir sorunun sonuçları bile çok maliyetli olabilir. Dolayısıyla ithalat sürecinizde, ithalat danışmanlık hizmeti sunan uzman bir şirketle yola devam etmeyi düşünebilirsiniz.
İthalat Danışmanlığı Nedir?
Küreselleşme ile birlikte dünya ülkelerinin arasındaki çizgiler ortadan kalkmaya devam ediyor. Bu durumda, ticaretin hızlanmasına yol açıyor. Şirketler; ürünlerin, hammaddelerin, kaynakların ve hizmetlerin gereksinimini çeşitli ülkelerden hızlı bir şekilde tedariğini sağlamaya başladılar.
Uluslararası alandaki ticaret işlemlerinin de açık ve verimli bir şekilde yürütülmesi; ithalat ve ihracat danışmanlık hizmetlerinin doğmasına yol açmıştır. İthalat danışmanlıkları, yurtdışında iş yapmak ve mal ithalatı yapmak durumunda olan şirketlerin ve kişilerin rehberliğini yaparak süreçlerin takibini sağlarlar.
Uluslararası ticaret alanında deneyimsiz ve ithalat süreçlerinde gerekli bilgiye sahip olamayan şirketler için ithalat ve ihracat uygulamalarında problem yaşanması kaçınılmazdır. Bunlar başlıca; dış pazarları kontrol edememek, pazar araştırmalarında eksiklikler görülmesi, ürün fırsatlarını yakalayamamak, sözleşmeleri sonuçlandıramamak ve malları prosedürlere uygun, düzenli bir şekilde ithal edememek gibi problemlerdir. Pazar araştırmaları, satışlarda anlaşmalar ve malların ithalatı zorlayıcı kuralları içinde barındırabilir. Vakit ve para israfını önlemek için ithalat gerçekleştirecek şirketlerin ve kişilerin, uzman bir ithalat danışmanlık hizmetiyle anlaşması gerekmektedir.
İthalat danışmanlığının avantajlarından bahsetmek gerekirse:
- İthalatı gerçekleştirilecek mallar hakkında pazar araştırmaları gerçekleştirilir.
- Malı üreten en uygun şirket seçilir ve iletişime geçilir.
- Alımı gerçekleştirilecek malla alakalı bilgiler rapor edilir.
- Malın taşınma sürecindeki tüm işlemler araştırılır ve gözlemlenir.
- Malın gümrük sürecinde kurallara uygun olarak ülkeye girişi denetlenir ve bu süreç uzman ithalat danışmanlıkları sayesinde daha kolay işler.
Kimler İthalat Yapabilmektedir?
İthalat sistemleri düzeninde kimler ithalat yapabilir sorusunun cevabı açıkça verilmektedir. Bu nedenle Vergi Usul Kanununa göre vergi numarası bulunan tüm tüzel kişiler veya gerçek kişiler, yürürlükteki mevzuata göre kanuni tasarruf yetkisine sahip bireyler ve şirketler ithalat gerçekleştirebilir. Kısacası; bir malın ithalatını gerçekleştirmek istiyorsanız vergi numaranız varsa ithalat yapabilirsiniz.
İthalat için vergi numarası dışında ayrıca bir onay veya evrak gerekmemektedir. Özel ve müşterek anlaşma kapsamındaki ithalatlarda, kitapların ve başka yayınların ithalatında ve fuar ya da sergilerde satılan ürünlerin ithalatı gerçekleştirilirken vergi numarasına gerek duyulmaz.
İthalat ve ithalat danışmanlık hizmetleri konusundaki en genel bilgileri sizlerle paylaştık. İthalat alanındaki bütün işlemlerinizde, yeniliklere ve prosedürlere hakim olarak ithalat sürecinizi tamamlamak isterseniz, bizi hemen arayabilirsiniz.
Tüm ticaret ve ithalat süreçlerinizin denetimi ve takibini yaparak birçok kampanya ve avantaj sağlamaktayız. Daha detaylı bilgi edinmek ve aklınıza takılan soruların çözümü için danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.