TANITIM KATALOĞUMUZ

Katalog.pdf

Broşürümüzü buradan indirebilirsiniz.

E-BÜLTEN

Kampanyalarımız hakkında bilgi sahibi olmak için e-bültene kayıt olabilirsiniz.

Yolcu Beraberi Gümrük İşlemleri

Geçici İthalat

Dış ticaret yapan şirketler, çoğunlukla direkt ithalat gerçekleştirirler. Fakat bazen, birtakım malların geçici ithalatı da yapılır. Örneğin; sergilerde ve fuarlarda kullanılan ürünler, konteynerler, ambalajlar ve paletler geçici ithalat ürünleri olabilir.

Bu ürünlerin yanı sıra; yurt dışında yaşamını sürdüren kişilerin tatil zamanlarında kullandıkları ürünlerde de geçici ithalat durumları geçerlidir. Söz konusu ürünlerin bir kısmı ya da hepsi için gümrük vergisi zorunluluğu olmayabilir. Bununla birlikte bu ürünler; ticaret politikası tedbirlerine de bağlı değillerdir.

Geçici İthalat İçin Uyulması Gereken Koşullar Nelerdir?

Bir ürünün geçici ithalat rejimine dahil edilebilmesi için gümrük idaresinin müsaadesi gerekmektedir. Bu ürünlerde ticaret politikası tedbirleri geçerli değildir. Geçici ithalatın gerçekleştirileceği ürünlerin tamamında ya da bir kısmında gümrük vergisi zorunlu değildir.

Ürünün ülkede gümrük alanı içerisinde kullanımı serbesttir. Fakat kullanılış süreci sırasında ürün üzerinde; normal aşınma vb. durumlar dışında herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Sonuç olarak ürün; kanunla belirtilen kullanım zamanının bitiminde ülke dışına gönderilmelidir.

Geçici ithalatta ürünü kullanan veya kullanacak olan kişi, tamamen veya kısmen kullanmak amacıyla başvuruda bulunur. Bu durumda gümrük idaresince kabul görürse, geçici ithalat yapılabilecektir. Bu işlemin tamamlanması için Türkiye’de yaşama koşulu yoktur.

Geçici İthalatta Zaman Sınırı Var Mıdır?

Geçici ithalat uygulaması gerçekleşen malların Türkiye'de kalış süresi yirmi dört aydır. Fakat hak sahibinin talebi üzerine bu zaman arttırılabilir. Fakat ATA Karnesi kapsamına giren ürünler söz konusu olduğunda bu zaman sınırı gümrük idaresince kararlaştırılır. Karne zamanı bittiğinde süre tekrar uzatılamaz.

Taşınan ürünlerin ithalat sistemine elverişli olup olmadığının tespit edilmesinin ardından Gümrük İdaresi aracılığıyla geçici ithalat izni verilmektedir. İzin alınabilmesi için üç adet belge gerekir. Bunlar; proforma faturanın aslı veya çevirisini içeren bir belge, gerekli olduğu düşünülürse malın niteliklerini belirten bir belge, son olarak da taşımanın amacını ve zamanını belirten bir belge gerekmektedir.

Ayrıca bu süreçte, geçici ithalat kurallarının ihlali ve kurallara uyulmaması söz konusu olursa gümrük mevzuatı kararlarına bağlı olarak para cezası verilebilir.

Geçici ithalat konusundaki en genel bilgileri sizlerle paylaştık. Geçici ithalat ve ithalat alanındaki bütün işlemlerinizde, sorunsuz bir süreç isterseniz, bizi hemen arayabilirsiniz. Tüm geçici ithalat süreçlerinizin denetimi ve takibini yaparak, süreçlerin maddi ve manevi sorunsuz tamamlanması adına sizlerin yanındayız. Daha detaylı bilgi edinmek ve aklınıza takılan bütün soruların çözümü için danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

TOP