ATA Karnesi Nedir?

ATA Karnesi Nedir?

İthalat ve ihracat süreçlerini hızlandıran belge “ATA Karnesi” olarak bilinir. Ülkeler; ATA Karnesine rağmen, Geçici İthalat Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) gereğince yaptıkları işlemlerden mesuldür fakat farklı evraklara ihtiyaç olmadan süreci yönetebilirler.

ATA Karnesi, bir güvence çeşidi olarak düşünülebilir. Ürünler gümrük süreçlerinden hızlıca geçebilirler. Bu esnada ürün, standart gümrük vergilerine de sürekli biçimde bağlı değildir.

ATA şeklinde kısaltılan kelime aslında Fransızca dilindeki ve İngilizce dilindeki “geçici kabul” anlamı ifade eden kelimelerin birleşimidir. Bu kelimeler; Fransızca “Admission Temporaire” ve İngilizce “Temporary Admission” söz gruplarıdır. Bu kelimelerin baş harfleri kullanılarak ATA kısaltması oluşturulmuştur.

ATA Karnesi Nedir?

ATA Karnesi Nedir?

ATA Karnesi Tarihçe

1961 senesinin eylül ayında; geçici kabul esnasındaki sorunların çözümü adına genel kabul alabilecek bir uygulama şeklinde düzenlenen “Eşyaların Geçici Kabulü İçin ATA Karnesi Hakkındaki Gümrük Sözleşmesi” onaylanmıştır. 1968 senesinin Eylül ayında da bu sözleşme yürürlüğe girmiştir.

Sonraki senelerde kapsamı genişletilerek adı “Geçici İthalat Sözleşmesi” olmuş zaman geçtikçe de ilerletilmeye devam etmiştir.

2005 senesinin mart ayından beri Geçici İthalat Sözleşmesi geçerlilikleri doğrultusunda TOBB, ATA Karneleri düzenlemesi yapmaktadır.

ATA Karnesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Bütün ülkeler, izin verilen kurumlar aracılığıyla ATA karnelerine inceleme ve düzenleme yaparlar. Bu durumun ardından Ata Karnesi geçerlilik süreleri bir yıl olarak belirlenmiştir.

Bir yıl dolduktan sonra ürünün kullanılması icap ederse, ATA Karnesinde süre artırımı olmaz. Fakat yeni bir ATA karnesi düzenlenebilir. Böylece ürün kullanımı sürdürülmüş olur.

ATA Karnesi Süresi Dolduktan Sonra Tekrardan Nasıl Çıkarılır?

ATA Karnesinin süresi dolduktan sonra tekrardan çıkarmak için sebeplerle birlikte TOBB başvurusu gerçekleştirilmelidir. Sonrasında geçici ithalat ülkesinin gümrük idareleri de bu durumu onaylamalıdır. Onay gerçekleşirse TOBB denetimlerinin de ardından tekrardan ATA Karnesi çıkarılabilmektedir.

Ata Karnesini Kim Düzenler?

ATA karnesi TOBB’a tabi odalar tarafından düzenlenir.

Ata Karnesi Nasıl Alınır?

ATA Karnesi alınması için ilk önce yurtdışına gönderimi sağlanacak ürünün niteliklerinin olduğu bir listenin hazırlanması ve dilekçeye yazılması gerekir. Ardından TOBB’a bağlı odalara bu dilekçe gönderilir. Yazılması gereken ürün nitelikleri genellikle; ürünün ebatları, fiyatı, marka ve modeli, kaç adet olduğu gibi özellikleridir. Bunun yanı sıra ürünün taşınması için belirli bir teminatın da ödenmesi gerekir. Bu ödeme nakit bir biçimde, banka teminat mektubu şeklinde ya da banka blokajı olarak ödenebilir. Karnesi alınması istenen ürünün kıymetinin yarası olacak şekilde teminat ödenmektedir.

TOP