Navlun Ücretleri Kim Tarafından Ödenir?
Navlun birçok malzemenin taşınması esnasında kuruma verilen bedeli ifade eder. Bir malın taşınması karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu gibi farklı seçenekler tercih edilerek yapılabilir. Önceleri, sadece deniz taşımacılığı alanı ile ilgili olarak kullanılan navlun kelimesi şimdilerde artık tüm taşımacılık alanlarında popülerleşmiştir.
Navlun ücretleri bazı faktörlere göre hesaplanır. Bu faktörler şu şekilde ifade edilebilir:
- Malzemenin ağırlığı ve ebatları: Malzemenin ağırlığı direkt olarak navlun ücretini etkilemektedir. Navlun ücretleri hesaplanırken bir malın konteynerde kapladığı alana göre teklifler sunulur.
- Taşımada hangi yöntemin kullanıldığı: Karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu vb. yöntemlerden biri tercih edilmelidir. Örneğin hızlı kargo teslimi sizin için önemliyse havayolunu ya da denizyolunu tercih edebilirsiniz. Eğer vakit sorununuz yoksa ve maliyet açısından uygun bir taşıma yöntemi düşünüyorsanız karayolu, demiryolu gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
- Malzemenin bulunduğu yerle gideceği yerle arasındaki uzaklık: Eğer uzun bir mesafeyse ve bu hatta yoğunluk durumu varsa bu faktörler de navlun ücretinin belirlenmesinde rol oynar.
- Malzemenin taşınmasıyla ilgili talep edilen özel istekler: Mesela gıdaların ve tehlikeli maddelerin gönderiminde ekstra bir özen gerekmektedir. Gıdalar bozulmamalı ve tehlikeli maddeler en güvenlikli şekilde yerine ulaşmalıdır. Bu sebeple ücretler daha maliyetli olabilir.
Sayılan durumlar haricinde örnekler çoğaltılabilir. Bütün bu faktörler navlun ücretlerinin belirlenmesinde rol oynar. Navlun ücretleri, malın sahipleri aracılığıyla taşıma işini gerçekleştirene verilmektedir.
Navlun Faturaları Kim Tarafından Ödenir?
Navlun sözleşmeleri içeriğinde, navlun faturası ücretleri hususunda bilgilendirme yapılır. Malların teslim edilmesinin ardından navlun ücreti ödemesi yapılabilir. Bu ücretlerin belirgin bir maliyeti yoktur. Birtakım faktörlere göre navlun ücreti değişebilir.
Navlun faturaları ücret ödemeleri, ürünlerin sahipleri ve bu ürünleri taşıyan kişileri bağlayan bir konudur. Alıcı ve gönderici, navlun ücretini ödemekle yükümlü olan tarafın kim olduğu konusuna birlikte karar verirler. Navlun ücreti ile alakalı bir sözleşme hazırlanır. Bu sözleşmeler “konşimento” şeklinde adlandırılır. Navlun faturası, yalnızca uluslararası taşımacılık yapan kurumlar tarafından düzenlenir. Katma Değer Vergisi, navlun faturalar kesilirken kullanılmaz.
Navlun Faturası ve Maliyetleri Nelerdir?
Uluslararası taşıma uygulamalarında bir malın taşınması için ödenen bedel, navlun olarak geçer. Uluslararası taşıma hizmetleri sunan firmalar navlun faturası kesmektedirler. Navlun faturaları; “onaylı navlun faturaları” ve “yerli navlun faturaları” şeklinde iki tanedir.
İthalat süreçlerinde onaylı navlun faturalar kullanılır. Bu faturalar gümrük idarelerine özgün haliyle teslim edilir. İthalat yapılacak ülkelerden de onay gerektiğini belirten faturalar; onaylı navlun faturalar olarak geçer. Yerli navlun faturalar ise KDV iadesi içinde bulunan fatura çeşididir. Bu faturalar çoğaltılarak bir kopyasının da Gümrük Beyannamelerinde bulunması gerekir. Faturalar tam ve eksiksiz olmalıdır.