Gümrük İşlemleri Kaç Gün Sürmektedir?

Gümrük İşlemleri Kaç Gün Sürmektedir?

Dış ticaretle ilgilenen bütün şirketlerin, mal ve gümrük prosedürlerine uygun olarak gerçekleştirdiği tüm işlemler “gümrük işlemleri” olarak geçer. Gümrük işlemleri, ithalat ve ihracat esnasında yer değiştiren tüm ürünlerin gümrük işlemi kapsamında yerinin belirlenmesi, imha edilmesi, tekrardan ihraç edilmesi ve gümrüklere teslim edilmesi sürecini kapsar.

Gümrük İşlemleri Nelerdir?

Malın ithalatı veya ihracatı gerçekleştirilirken gümrükleme sırasında nakliye veya depolama süreçleri vb. tüm uygulamaların çeşitli süreleri vardır. Gümrük süreleri ise ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Türkiye açısından ürünlerin gümrük işlemlerinin tamamlanmasının belirli aşamaları vardır. Bu aşamalar şöyledir:

  • İlk olarak Türkiye Gümrük Bölgesinde bulunan malların gümrük kurallarına tabi olması gerekir.
  • Ardından malların, gümrüğün onayı dahilinde serbest bölgeye girişi sağlanır.
  • Ürünün Türkiye Gümrük Bölgesi’nin dışında yeniden ihracının sağlanması, imhasının yapılması veya gümrükten çıkarılması; Gümrük Kanunu 46. Maddesi gereğince denizyolu ile taşınan ürünlerde 45 gün içerisinde, başka yollarla taşınan (havayolu, karayolu, demiryolu vb.) ürünlerde ise özet beyanında bulunulmasının ardından 20 gün içerisinde gerçekleşmektedir.

Gümrük İşlemleri Ülkeye Göre Değişir mi?

Tüm ülkelerin kendine özel birtakım gümrük prosedürleri ve denetleme süreçleri vardır. Bu denetlemeler sayesinde ülkeye girişi yasak olan ya da olmayan mallar gümrük idarelerince incelenir. Böylelikle tüm ürünler gümrük denetiminden geçmiş olur.

Gümrük idaresinde çalışan yetkili kişiler gümrük prosedürlerine ve yeni düzenlemelere hâkim olan memurlardır. Gümrük düzenlemeleri tüm ülkelerce bilinen ve yasa haline gelen koşulları içinde barındırır. Yasalar kapsamında gümrük yetkilileri aracılığıyla yapılan tüm uygulamalar gümrük işlemleri olarak geçer.

Malın ithalatı veya ihracatı gerçekleştirilirken gümrükleme işlemleri sırasında nakliye veya depolama süreçleri vb. tüm uygulamaların çeşitli şartları bulunur. Bu şartlar ve prosedürler tüm dünya üzerinde geçerlidir. Öyle ki ülkeler anlamında bile güvenliğin sağlanması adına gümrük işlemleri önemle yapılır.

Şirketlerin bu adımları sistemli bir şekilde gerçekleştirmesi işlemlerin sorunsuz ilerlemesi bağlamında önem arz eder. Yanlış ya da tamamlanmamış evraklar, işlemlerin yavaş yürümesi sonucunu doğurur. Bunun yanı sıra gümrükleme işlemleri her ülkede farklı olduğundan dolayı gümrük kuralları yalnızca kendi ülkemizin kurallarının öğrenilmesi değil, ithalat ve ihracat yapılacak ülkelerin gümrük prosedürleri açısından da bilinmelidir.

Dış ticaret alanında gümrük işlemleri sistematik olarak sürdürülmelidir. Böylece işlemler kesintisiz ve sorunsuz devam eder. Gümrük danışmanlık hizmetleri sağlayan firmalar, şirketin ticari faaliyetlerini etkileyen gümrük mevzuatı ve prosedürlerindeki değişiklikleri takip eder ve bunlardan sorumludur.

İzinlerin alınması, başvuruların yapılması, işlemlerin denetlenmesi ve tamamlanması bir danışmanlık firmasıyla daha kolay yürütülmektedir. Böylece gümrük işlem süreçleri daha kolay halledilir.

TOP