Gümrük Hat Renkleri

Gümrük Hat Renkleri Nedir?

Genel gümrük hattı, ülkemiz ulaştırma bakanlığı aracılığıyla tanımlanan ve onaylanan kişisel statüye sahip bireylerin ihracat süreçlerinde kullandıkları belgelerin muayenesi veya gümrük prosedürlerinden çıkmadan önce malların muayenesinden oluşur. Özetle; dış ticarette ve tüm süreçler kapsamında ülkeye giren veya çıkan malların gümrük sisteminden tam ve sistemli olarak geçmesi gerekmektedir. Bunlar gümrük hat renkleri ile tanımlanmaktadır.

Gümrük Hat Hizmetleri

Gümrük beyannamesi doldurulduktan sonra gümrük, beyannamenin eksiksiz olup olmadığının denetlemesini yapmaktadır. Gerekiyorsa taşınan malları da denetler. Beyanların denetlenmesi adı verilen bu süreçte dört gümrük beyannamesi yönteminden biri doğrulanır. Bunlar; sarı, kırmızı, mavi, yeşil hat kontrolüdür.

Gümrük Hat Renkleri Nelerdir?

Gümrük hat seçenekleri dört başlık altında ele alınabilir:

Sarı Hat: Gümrük memurları beyannameyi ve belgeleri inceler. Usulsüzlük gibi bir durum ortaya çıkarsa, gönderim fiziksel kontrol şartıyla kırmızı hatta yönlendirilir.

Kırmızı Hat: Ürün gümrük memuru tarafından fiziki olarak denetlenir. Ürünlerin türüne göre bu denetleme esnasında başka bir memur da olabilir.

Mavi Hat: Beyannamenin direkt olarak serbest kaldığı anlaşılır fakat evraklar ve ürün, gümrük aracılığıyla daha sonra denetleme süreçlerine girecektir.

Yeşil Hat: Beyan yayınlanabilir manasına gelmektedir. Diğer hatlar tarafından seçimi yapılmayan ürünler yeşil hatta gönderilmektedir. Harç veya vergi ödenmeden serbest kalmaktadır.

Gümrük Hat Renkleri

Gümrük Hat Renkleri

Gümrük Hat Kontrolü Özellikleri

Genel anlamda yeşil hatlarda takipsizlik durumu mevcuttur. Sarı hatlar belge takip süreçlerini, kırmızı hatlar ise ürünlerin belgelenmesini ve fiziki takibini yapar. Gümrükleme sırasında gümrük beyannameleri denetlenerek takip kontrolü yapılır. Gümrüklere göre bu işlemler; yüksek finansal risk içermeyen ve ürünlerin fiziksel muayenesine ihtiyaç duyulmayan durumlarda kullanılıyor.

Gümrük Hat Renkleri ve Mavi Hat Denetlemesi

Gümrük beyannamelerinin geçerliliğine ilişkin prosedür, gümrük kontrolünün mavi hattında gerçekleştirilir. Mavi hat, gümrük işlemlerini belge ve fiziksel denetlemeler olmadan tamamlayabileceğiniz ve daha sonra ürünün başka bir gümrük denetleme alanına yönlendirilebileceği bir süreçtir.

Gümrük beyannamesinde mavi hattın seçilmesi, firmaların ürünlerini hızlı teslim etmelerini sağlar. Ayrıca kâğıt maliyetlerinden de tasarruf edilir. Bunun yanı sıra; gümrük işlemlerinin Hızlı yapılmasını sağlar. Teslimat koşullarının aşılması riskini azaltmak gibi fırsatlar da tanır.

Gümrük Prosedürlerinde Kırmızı Hat Denetlemesi

Gümrükleme esnasında kırmızı hat ürünlerinin geçmesi; karışık, masraflı, uzunca süren bir aşama olarak görülebilir. İlk adımda, ithalat yapanlar gemi gelmeden önce bilgi alırlar. Bu bilgi gemi hatları, forwarder ya da gümrük aracılığıyla gönderilir. Ürünlere, kırmızı hat belirlenirse alıcı da bu durumu öğrenir.

Kırmızı hat denetlemeleri gümrük idareleri aracılığıyla yapıldığından, belge düzenlemeleri ve kurallar çok iyi bilinmelidir. Bu durumda, gümrük hizmetleri danışmanlığı yapan firmalar tarafından bilgi almak bu aşamada fayda sağlayacaktır.

Gümrük Prosedürlerinde Sarı Hat Denetlemesi

Sarı hat denetlemesi, evrakların denetlenmesi olarak da düşünülebilir. Bu süreçte ürünlerle alakalı belge ve beyanlar denetlenir. Bunun yanında ürün denetlemesi olmaz. Gümrüğe giden belgeler, beyannameler ile doğrulanır.

Bu aşamada, tamamlanmamış belgeler veya herhangi bir usulsüzlüğün ortaya çıkması durumunda, ürünler fiziksel denetleme yapılmak üzere kırmızı hatta gider. Kırmızı hatta, denetlemeler gümrük idaresi aracılığıyla kurallar çerçevesinde yapılmaktadır.

Gümrük Prosedürlerinde Yeşil Hat Denetlemesi

Yeşil hat durumunda; gümrük beyannamesi yapılmış ürünler gümrük denetlemesi görmezler. Sarı, kırmızı ya da mavi hatların seçmediği ürünler, yeşil hatta yönlendirilirler. Ürünün harç ve vergileri ödendikten sonra denetlemeye lüzum görülmeden serbest kalmaktadır. İstisnai olaylarda bazen yeşil hatta gitmiş ürünler de denetlemeye tabi olabilirler.

Son olarak; prosedürler aşıldıktan sonra ürünler, yasal olarak genel bir gümrük işleminden geçerler. Bu durum; beyan süreci, ihraç vb. durumları kapsar. Mali açıdan bir ceza almamak adına sürecin eksiksiz tamamlanması gerekir. Belge kontrolü ve beyannamelerin eksiksiz olması sürecin sorunsuz geçmesindeki en dikkat edilmesi gereken noktadır.

TOP