Elleçleme (Handling) Ne Anlama Gelir?
Elleçleme bir diğer adıyla da handling, lojistik sektöründe sürekli rastladığımız kelimelerdendir. Fakat bazen birçok insan bu terimi ilk defa görmekte ve tam olarak ne ifade ettiğini anlamamaktadır. Makalemizde: Elleçleme Nedir? Handling nasıl yapılır? Elleçleme aletleri nelerdir? Elleçleme kuralları nelerdir? Gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Handling / Elleçleme Nedir?
Malzemelerin yüklenmesi, indirilmesi, depolanması ve taşınması süreçlerinde kritik bir öneme sahip olan elleçleme işlemi, aynı zamanda malzeme elleçleme olarak da geçer.
Bu süreç genellikle malzemelerin veya malların iki yer arasında taşınması ya da malzemelerin depolama yerine yollanması şeklinde özetlenebilir. Taşıma durumuna göre malların işlem süreçleri manuel şekilde olabilmektedir. Fakat işlemler yarı ya da tam otomatik yöntemlerle de gerçekleştirilebilmektedir. Lojistik sektöründe otomatik depolama olanakları söz konusuysa manuel sistem genellikle tercih edilmez.
Elleçleme İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Handling / Elleçleme işlemleri, manuel olarak yapılır. Fakat ekipman kullanımı söz konusuysa otomatik biçimde de yapılabilmektedir. Otomatik şekilde yapılan elleçleme işlemleri vakitten tasarruf sağlar. Hızlıca işlem süreçlerini gerçekleştirmek otomatik sistemle daha kolay olur. Örneğin depo raf sistemlerinde belirgin rol oynayan taşıma süreci, çeşitli adımları da içinde barındırır. Bu adımlar; ürünlerin taşınması, nakliyesi, güvenilir bir şekilde depolanması gibi adımlardır. Bu nedenle depolama veya taşıma süreçlerinde otomatik elleçleme işlemi ile hız kazanmak şirketlerin faydasına olacaktır.
Bilhassa depo veya antrepolarda çeşitli elleçleme sistemleri yürütülür. İşlemler yapılırken dikkatli olunması gerektiğinden dolayı işlerin sorunsuz halledilmesi için en az iki kişinin oluşturduğu bir grup belirlenir ve kişiler ürünlerin taşınmasını bu şekilde sağlarlar. Kişilerin yaptığı manuel elleçleme olduğundan dolayı kayıpların yaşanmaması adına çok özenli davranılması gerekmektedir.
Birtakım yerlerde de işlemler otomatik şekilde yürütülür. İnsana gereksinim olmadığından dolayı otomatik halledilen işlerde hata payı daha düşük olabilmektedir. Bazen de işlemler yarı otomatik sistem üzerinden yapılmaktadır. Yarı otomatik sistemle kişiler işlerini daha rahat yaparlar ve düzensizlik durumu meydana gelmez. İşlemlerin gerçekleşmesi esnasında ürünlere zarar gelmemeli ve ürünler üzerinde değişiklik yapılmamalıdır.
Elleçleme Yardımcıları (Ekipman, Araç-Gereç, Aletler) Nelerdir?
Elleçleme sürecinin sorunsuz ilerlemesi için farklı ekipmanlarla işlemler yürütülmelidir. Kaliteli ve uygun ürün kullanımları; işlemleri daha verimli hale getirir ve hızlıca sürecin tamamlanmasında yardımcı olur. Bu ekipmanlar arasından sıklıkla kullanılanlar; paletler, otomatik yönlendiriciler, konveyörler, çekici traktör ve vinç gibi ürünlerdir. Daha detaylı bilgi vermek gerekirse:
- Paletler: En sık kullanılan malzemelerdendir. Elleçlemenin olduğu her yerde bu malzeme bulunur. Bu ekipmanın kullanılması için insan gücüne ihtiyaç duyulur.
- Otomatik Yönlendiriciler: Bu malzemenin kullanımında insan gücüne ihtiyaç yoktur. Otomatik olduğundan dolayı fiyatı diğer malzemelere oranla yüksektir. Asansörü andıran bu sistem sayesinde sorunsuz bir elleçleme süreci tamamlanabilir. Bunun yanı sıra vakitten de tasarruf edilir.
- Konveyörler: Fabrika benzeri şirketlerde sıklıkla tercih edilen konveyör, otomatik olarak ürünlerin ayrımını ve bir yerden bir yere taşımasını yapabilen bir ekipmandır.
- Çekici Traktör: Çeşitli alanlarda çok sayıda ürünü bir yerden bir yere taşımada kullanılır.
- Vinç: Ebat olarak büyük ve ağır olan ürünlerin taşınmasında kullanılır.
Elleçleme Belirsizlik Durumu Ne Anlama Gelir?
Üretim yapılan firmalar bazen ürünün teslimi konusunda süre anlamında problem yaşayabilmektedir. Malzemelerin üretiminden tamamlanmasına kadar olan aşamaların her birinde yaşanmış olabilecek sorun, neden kaynaklı çıkmış bilinmeyebilir. Bu belirsizliğe de elleçleme belirsizliği denir. Bu belirsizlik durumu farklı para cezalarına ve artı maliyetlere yol açabilir. Dolayısıyla herhangi bir problemle karşılaşmamak adına olası zararları en aza indirecek gerçekçi çareler bulunması gerekmektedir.
Elleçleme Kuralları Nelerdir?
Elleçleme işlemlerinin kuralları çok kapsamlıdır. Ürünlerin taşınması sırasında birçok işlem düzenli bir şekilde gerçekleştirilir. Süreç sorunsuz tamamlanmalıdır çünkü küçük görünen bir problem bile büyük hasarlara yol açabilir. Bu nedenle elleçleme işlemi operasyonlarının belirli kurallara göre yürütülmesi gerekir. Öncelikle malzemelerin düzgün taşınması ilkesi devreye girer. Düzgün bir şekilde taşıma sürecini yürütmek dikkatli düzenlemeler ile mümkün olur. Örnekler elleçleme sürecinin durumuna göre daha da çoğaltılabilir. Bu süreçte zamandan tasarruf sağlanmalı, ürünlerin özelliklerine göre en etkili ve uygun elleçleme yolu seçilmelidir. Böylece sistemli ve sorunsuz bir şekilde elleçleme işlemleri tamamlanmış olur.